Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Η ιστορία του Αρίωνα!

Πριν από μέρες μας έστειλαν από τη MOM ένα εκπαιδευτικό βαλιτσάκι, γεμάτο φωτογραφίες και δραστηριότητες για τα θαλάσσια ζώα. Μέσα είχε και την ιστορία του Αρίωνα. Η κυρία μας, μας τη διάβασε κι έπειτα παίξαμε θεατρικό. Αργότερα, γράψαμε τις εντυπώσεις μας.


  • Στα αρχαία χρόνια ζούσε ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Αρίωνα. Στην Ιταλία γινόταν ένας διαγωνισμός. Σκέφτηκε ο Αρίων πάει. Την ώρα που γύριζε, οι σύντροφοί του σκέφτηκαν να του πάρουν την περιουσία και αποφάσισαν να τον σκοτώσουν. Του είπαν να τον θάψουν στη στεριά ή να πέσει στη θάλασσα. Αυτός είπε να τραγουδήσει ένα τραγούδι. Την ώρα που τραγουδούσε μαζεύτηκαν δελφίνια γύρω από το καράβι, Όταν τελείωσε το τραγούδι έπεσε στη θάλασσα και τα δελφίνια τον έβγαλαν στην ακτή. Ο Αρίων πήγε και είπε στο βασιλιά τι συνέβη και αυτός τιμώρησε τους ναύτες του. Μου άρεσε πολύ η ιστορία. Όταν κάναμε το θεατρικό μου άρεσε που έπαιξα το ρόλο του βασιλιά. (Βαλάντης, Δ' τάξη)
  • Ο Αρίων ήταν ένας καλός λυρικός ποιητής και κιθαρωδός από τη Λέσβο που αποφάσισε να ταξιδέψει στη Σικελία για να βγάλει χρήματα. Εκεί, αφού με την τέχνη του μάζεψε πολλά χρήματα και πλούτη αποφάσισε να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του με ένα κορινθιακό πλοίο. Στη διάρκεια του ταξιδιού οι ναύτες του αποφάσισαν να τον ληστέψουν και να τον πετάξουν στη θάλασσα. Ο Αρίων τους πρόσφερε χρήματα για να σώσει τη ζωή του αλλά αυτοί δεν δέχτηκαν. Τότε ο Αρίων τους ζήτησε να μια τελευταία χάρη να τον αφήσουν να τραγουδήσει για τελευταία φορά. Αφού φόρεσε τα καλά του πήρε την κιθάρα και τραγούδησε τον ύμνο του Θεού Απόλλωνα. Το ιερό ζώο του Απόλλωνα το δελφίνι όταν έπεσε τον πήρε στη ράχη του και τον άφησε στο ακρωτήριο Ταίναρο. Από εκεί πεζός έφτασε στην Κόρινθο. Εκεί διηγήθηκε την ιστορία στον Βασιλιά. Ο Βασιλιάς αφού έμαθε την αλήθεια, καταδίκασε τους ναύτες σε θάνατο. Μου άρεσε που ο Αρίων σώθηκε με τέτοιον τρόπο. (Κωνσταντίνος, Δ' τάξη) 
  • Κάποτε ήταν ένας ποιητής που τον έλεγαν Αρίωνα. Το επάγγελμα του ήταν να παίζει κιθάρα. Ταξίδεψε στη Σικελία για να βγάλει χρήματα. Όταν κέρδισε πολλά χρήματα, ξεκίνησε να φύγει στην πατρίδα του με ένα καράβι. Στο ταξίδι, οι ναύτες του πήραν τα χρήματα και θα τον έριχναν στη θάλασσα. Ο Αρίων τους ζήτησε να τραγουδήσει για τελευταία φορά. Τότε το δελφίνι τον πήρε στη ράχη του και τον έβγαλε στη στεριά. (Νίκος, Β' τάξη)
  • Ο Αρίων ήταν πλούσιος αλλά οι ναύτες του, του πήραν τα λεφτά και τον έριξαν στη θάλασσα. Μετά τον έσωσε ένα δελφίνι. (Γιώργος, Ε' τάξη)
  • Ο Αρίων ήταν ένας κιθαρωδός και ταξίδευε με τους ναύτες του. Όμως αυτοί ήθελαν να τον κλέψουν και τον ρώτησαν: «Αρίωνα, να σε θάψουμε στη στεριά ή να σε πετάξουμε στη θάλασσα;» Του Αρίωνα δε του άρεσε καμία από τις δύο επιλογές και ζήτησε να τραγουδήσει για τελευταία φορά. Το τραγούδι του έκανε τα δελφίνια να μαζευτούν γύρω από το καράβι του. Αφού έπεσε τα δελφίνια τον έσωσαν και τον πήγαν στη στεριά. Μετά πήγε στο βασιλιά και οι ναύτες του καταδικάστηκαν σε θάνατο, Μου άρεσε η ιστορία και όλα όσα συζητήσαμε για τα δελφίνια. (Νομική, Γ' τάξη)
  • Σήμερα στο σχολείο τα παιδιά της Γ' και Δ΄τάξης στο μάθημα της γλώσσας έκαναν για τα δελφίνια. Την τελευταία ώρα η κυρία μας, μας διάβασε ένα αρχαίο μύθο για τον Αρίωνα. Έπειτα, παίξαμε το θεατρικό πολλές φορές; για να κάνουμε όλοι κάθε φορά κι από διαφορετικό ρόλο. Στην ιστορία, τα δελφίνια σώζουν τον Αρίωνα που έπεσε στη θάλασσα. Τα δελφίνια έχουν σώσει πολλές φορές ανθρώπινες ζωές που κινδύνευαν, γι 'αυτό οι άνθρωποι έχουν φτιάξει μύθους και παραμύθια με αυτό το θέμα. (Θεολογία, Στ' τάξη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου